Generalitati privind panourile solare
Dupa cum ii spune si numele, un panou solar transforma energia de la soare in energie termica, astfel contribuind la producerea de apa calda menajera sau la incalzirea unui imobil. Din aceasta cauza, o alta denumire pentru panouri solare poate fi de captatoare termice,acestea captand o parte din spectrul radiatiei solare, producand caldura prin intermediul unui agent termic.
In continuare vom discuta despre ce trebuie sa stie oricine despre panouri solare.
Constructie:
Exista diferite variante de constructie pentru modelele existente de panouri solare, insa vom descrie in continuare cum este realizata constructia unui panou solar obisnuit.
Prima componenta a unui panou solar este un geam (glazing), de obicei securizat monostrat, care are rolul de proteja interiorul panoului dar si de a creste eficienta conversiei energiei solare in energie termica prin efectul de sera. Geamul trebuie sa aiba transmitanta optica cat mai mare pentru permite radiatiei sa patrunda la aboserber.
Placa absorbantă este componenta care absoarbe radiația solară și o transformă în căldură fabricată dintr-un material metalic ce trebuie să fie bun conductor termic și un strat selectiv.
Geamul este protejat dintr-o rama de aluminiu, care ajuta la montarea si fixarea panoului solar pe acoperisul imobilului.
Dea asemenea izolatia este foarte importanta la panouri, ridicand eficienta lui . Cele mai bune materiale izolante fiind: vată de sticlă, vată de pâslă minerală, polistiren, poliuretan, rășini melaminice, azbest, având coeficientul de conducție termică scăzut.
Registrul de țevi reprezintă circuitul fluidului purtător de căldură ce are rolul de a conduce agentul termic de la intrarea în colector până la ieșire prin intermediul unor conducte de diferite forme (paralele, în serpentină) prinse de placă absorbantă.
Mod de functionare:
Prin intermediul agentului termic folosit de panou (apa sau antigel), energia solara este preluata de colectoare. Astfel in cazul panourilor de dimensiuni mici, rezidentiale, temperaturile agentului termic pot ajunge si la 120 grade Celsius. Panoul solar este conectat la un boiler care preia caldura agentului termic. Aceasta caldura, dupa preluare, poate fi de maximum 80 grade Celsius pe timp de vara si 55 grade Celsius pe timp de iarna.
Montaj:
De obicei, aceste panouri solare se monteaza pe acoperis, astfel incat unghiul sub care cad razele solare sa fie cel mai optim. Astfel, panoul solar se va dovedi eficient chiar si in conditii meteo nefavorabile, cand este innorat sau in anotimpurile reci.
Pentru orice tip de arhitectura pot fi adaptate panouri solare, insa trebuie tinut cont intotdeauna de unghiul de inclinare.
Se recomanda sa montati panouri solare de la inceputul constructiei imobilului sau casei, si acestea sa fie incluse in proiect. Astfel, se va tine cont de unghiul optim de montare si veti economisi bani ulterior.
Ce tipuri de panouri solare exista
Din punct de vedere al folosirii panourilor, acestea pot fi impartite in doua mari categorii: panouri solare pentru incalzirea apei sau locuintelor si panouri solare pentru producerea de energie electrica.
Din categoria panourilor pentru incalzirea locuintei sau a apei fac parte panourile solare cu tuburi vidate si panouri solare plane. Aceste panouri capteaza caldura soarelui pentru a incalzi apa printr-o retea de trevi.
Created theme by EnergyStudio Agency | © 2021 All rights reserved!
Astept sa vad ce v-a urma…